de Igor Bauersima, regia Andreea Vălean

Distribuția

Iulia: Paula Niculiţă
August: Gabriel Pintilei

Regia Artistica: Andreea Vălean
Scenografia: Constantin Ciubotariu
Imaginea: Cătălin Mitulescu și Marius Panduru
Traducerea: Victor Scoradeț

Galerie foto

Data premierei: 9 octombrie 2003


O piesă cu leitmotivele culturii pop, o prezentare exactă și plină de umor a generației Internet și o pledoarie pentru viață, abordată sub semnul termenului teatru-film.

 

Extrase de presă

norway.today este o scriere în vogă în clipa de față pe scenele europene. (…) Succesul ei nu e greu de explicat: avem de-a face cu o piesă în două personaje (de fapt două personaje plus aparatul de filmat, prezență deosebit de activă în conflict), o piesă bine scrisă, având roluri “grase” și replici inteligente. Autorul (născut în 1964, cu o activitate bogată ca regizor de cinema și desemnat de revista berlineză Theater heute, pentru acest text, drept cel mai bun tânăr dramaturg german) a pornit de la un banal “fapt divers”, izbutind să-i dea adâncime și semnificație: după ce se întâlnesc pe internet și descoperă că au aceeași dorință supremă – părăsirea lumii acesteia, un băiat și o fată, foarte diferiți ca origine socială și interese intelectuale, se vor sinucide împreună, aruncându-se în gol din înaltul unui ghețar norvegian. De fapt, în spectacol finalul e deschis, lăsând pe fiecare spectator să-și imagineze un deznodământ pe plac…
Regizoarea Andreea Vălean (ea însăși autoare dramatică: Eu când vreau sa fluier, fluier) a conceput un spectacol extrem de simplu și, prin asta expresiv, folosindu-și abilitățile profesionale proaspăt dobândite nu pentru a înghesui în montare toate “semnele” cu care a învățat să umble în facultate, ci pentru a ritma strâns acțiunea scenică și secvențele filmate, pentru a da relief nodurilor de tensiune dramatică, pentru a-i îndruma pe actori spre un joc atent nuanțat – și pentru a obține din angrenarea tuturor acestor elemente cel mai prețios lucru pe care îl poate da spectatorilor teatrul: emoția. Bine puși în valoare, Paula Niculiță (Iulia) și Gabriel Pintilei (August) au prospețime și nerv, spontaneitate și forță, umor și tristețe.
Alice Georgescu - Ziarul de Duminică, 15 noiembrie 2002
 
Deși este vorba despre sinucidere și despre moarte, umorul negru, ironia și autoironia însoțesc ca un contrapunct replicile celor doi protagoniști. norway.today este un spectacol ca o probă de maturitate pentru tinerii Andreea Vălean, regizor, și actorii Paula Niculiță și Gabriel Pintilei.
Marina Constantinescu - România Literară, 19 noiembrie 2002