după Paulo Coelho, regia Anca Maria Colțeanu

Distribuția

Santiago: Marius Stănescu
Alchimistul: Constantin Cojocaru
Ţiganca: Adriana Trandafir
Fatima: Elvira Deatcu / Crina Mureşan
Regele Salemului: Sebastian Papaiani
Vânzătorul de cristaluri: Laurenţiu Lazăr
Tatăl: Mugur Arvunescu
Conducătorul caravanei: Mircea Constantinescu
Englezul: Pavel Bartoş
Arabul: Ioan Batinaş
Derviș: Gabriel Pintilei
Derviș: Toma Dănilă / Șerban Mihăluș

Regia Artistică: Anca Maria Colţeanu
Scenografia: Dragoş Buhagiar
Mişcarea scenică: Gabriel Pintilei
Muzica: Raluca Ioan
Dramatizarea: Radu Macrinici

Turnee și festivaluri

Festivalul Național de Teatru I.L.Caragiale, București (2002)

Galerie foto

Data premierei: 4 aprilie 2002


Într-un timp golit de mister, când pe scenă sau pe micul ecran suntem asaltați de surogate, de vulgarități, Alchimistul vrea sa fie un spectacol alchimic, adică purificator și terapeutic.
Povestea acestui spectacol a început cu un îndemn și cu o mână întinsă: "Citește cartea asta și fă un spectacol dupa ea!" Am citit-o. Am început să-mi doresc spectacolul. Au trecut șase ani în care nu am facut nimic concret pentru el. Probabil acum trebuia făcut. El nu are un timp anume, pentru că se rupe de cotidian și pentru că este mai puternic decât prezentul, trece de el. Format din cuvinte care au învins eternitatea. Dumnezeu, iubire, vis, noroc. E o partitură dramatică a existenței omului. O poveste despre vis, credință și iubire, o lecție de alchimie.

Anca Colțeanu

 

Extrase de presă

„Luciditatea nu este marfa cea mai bine vândută din lume"
Dubla premieră la Odeon: spectacolul Alchimistul și relansarea romanului omonim, de Paulo Coelho.
Lumea teatrului românesc începe să se miște în economia de piață ca un partener veritabil. Un exemplu în acest sens a fost dubla premieră de la Teatrul Odeon, care a avut loc duminică, 7 aprilie. Este vorba de un parteneriat inedit la noi, între Editura Humanitas, condusă de eseistul Gabriel Liiceanu și teatrul condus de actrița Dorina Lazăr.
Irina Budeanu - Azi
 
Anca Maria Colțeanu aduce publicul alături de actori pe scena Teatrului Odeon și compune cu o grație aeriană o montare feerică și exotică, cu parfum oriental. În desfășurarea tablourilor, tonul dominant este miraculosul. În construirea acestui basm modern a avut și doi catalizatori:Alchimistul este un recital de scenografie Dragoș Buhagiar și un one-man show Marius Stănescu. Ambientul plastic asigură reprezentației o tensiune continuă. Decorul și costumele impresionează ochiul, acționează asupra interpreților, le hrănesc sentimentele și himerele, intră în dialog cu ei și le exprimă drama. Teatrele, enigmatice, strălucitoare prin șocante și expresive asociații între culori și linii, ele sugerează un spațiu și un timp arhaic și modern în același timp, un creuzet alchimic în care ne regăsim. Cel care imprimă tensiune, umanitate și emoție acestui cadru este Marius Stănescu, interpretul lui Santiago. Cu simplitate și spirit, actorul dă farmec acestei ars armandi mistică. Îi dau replica cu adecvare, creionând schițe de portret: Sebastian Papaiani, Pavel Bartoș, Adriana Trandafir, Constantin Cojocaru, Elvira Deatcu, Mircea Constantinescu, Laurențiu Lazăr, Ioan Batinaș, Mugur Arvunescu și Gabriel Pintilei.
Ludmila Patlanjoglu - Curentul
 
La spectacolul de la Odeon ne întâlnim cu o dramatizare inteligent făcută de Radu Măcrinici și transpusă în viață scenică de tânăra regizoare Anca Maria Colțeanu. Aceasta și l-a ales ca scenograf pe Dragoș Buhagiar. Ce-și poate dori mai mult un regizor decât să aibă alături un autor de decoruri talentat și plin de fantezie, capabil să-i ofere spațiul creator de mișcare, soluții pentru momentele - cheie, simboluri discrete. Construcția lui Buhagiar îmbracă și susține spectacolul în așa măsură, încât cu greu poate fi delimitat aportul regiei de ceea ce i-a oferit scenograful ca soluție generală. ...inspirată și alegerea interpretului principal, pentru că Marius Stănescu aduce și fragilitatea ființei umane sensibile și, totodată, forța ce vine din obstinația spre țel… Rolurile sale ni-l recomandă ca pe un talent de excepție… ne aflăm în fața unui actor de factură foarte rară și prețioasă.
Florica Ichim - România Liberă, 19 aprilie 2002
 
Fără îndoială, Alchimistul de la Odeon face parte din acea specie de evenimente artistice după care simți nevoia să faci vreo zece kilometri pe jos, pentru a-ți savura în liniște încântarea unei revelații autentice și, poate, salvatoare.
Gabriela Hurezean - Național, 16 aprilie 2002