În urma unei analize de piață conducerea Teatrului Odeon a ajuns la concluzia că nu există o ofertă clară pentru publicul tânăr, dar nici un loc bine stabilit pentru noua generație de creatori de teatru. Drept urmare Teatrul Odeon a lansat în stagiunea teatrală 2001 -2002 programul DEBUT–tineri regizori. texte contemporane, concurs de proiecte destinat tinerilor regizori (studenți sau proaspăt absolvenți ai academiilor de artă), cu scopul de a încuraja și susține tânara generație de artiști și noile mijloace de exprimare scenică.
Obiectivele programului: contribuția la dezvoltarea, promovarea și implicarea tinerilor artiști și a textelor dramatice contemporane inedite în cultura românească contemporană; diversificarea orizontului cultural al publicului și familiarizarea lui cu noile forme de comunicare artistică; promovarea dramaturgiei contemporane în circuitul teatral românesc.
În urma acestui proiect au fost realizate spectacole care au intrat în repertoriul curent al teatrului.
Proiectele câștigătoare au fost următoarele: Genocid sau ficatul meu e fără rost de Werner Schwab, regia Sorin Militaru, Marisol de Jose Rivera, regia Alexandru Berceanu, Alchimistul dramatizare de Radu Macrinici după romanul omonim al lui Paulo Coelho, regia Anca Colțeanu,norway.today de Igor Bauersima, regia Andreea Vălean, Morţi şi vii de Ștefan Caraman, regia Ana Mărgineanu.
În 2003 proiectul Tineri regizori–texte contemporane a fost continuat cu spectacolul De ce fierbe copilul în mămăligă dramatizare după romanul omonim de Aglaja Veteranyi, în regia lui Radu Afrim.
În 2009, s-a organizat un nou concurs în cadrul proiectului Tineri regizori – Texte contemporane, ai cărui câștigători au fost Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva, propus de Mariana Cămărașan și Alexandra Penciuc și Blifat, propus de Alexandru Mihail.
În 2015 s-a desfășurat a treia ediție a concursului, cei doi câștigători fiind Horia Suru cu piesa Refugiul de Jennifer Halley și Vladimir Anton cu piesa lui Donald Margulies – Cand timpul nu se mișcă.