de David Henry Hwang, regia Ada Lupu

Distribuția

Gallimard:  Florin Zamfirescu
Song Liling:  Marius Stănescu
Helga:  Irina Mazanitis
Marc:  Dan Bădărău
Fata tânără:  Elvira Deatcu / Cătălina Mustaţă
Judecătorul:  Constantin Cojocaru
Domnisoara Chin:  Jeanine Stavarache

Regia: Ada Lupu
Decor: Vittorio Holtier
Costume: Doina Levintza
Coregrafia: Răzvan Mazilu

 

Turnee și festivaluri

Festivalul Național de Teatru, București (2000)

Premii

Premiul criticii acordat de AICT în cadrul Galei UNITER pentru Marius Stănescuîn rolul Song Liling (2001)

Galerie foto

Data premierei: 21 ianuarie 2000


Piesa a fost inspirată de povestea reală a lui Bernard Boursicot – un diplomat francez și a lui Shi Pei Pu – primadonă a Operei din Pekin, aceasta fiindu-i iubită timp de 20 de ani și presupusă mamă a copiilor lor. În 1986 acest cuplu excentric a fost acuzat și condamnat de un tribunal din Franța pentru spionaj în favoarea Chinei.
Într-o memorabilă scenă, lui Boursicot i-a fost dezvăluită adevărata identitate a acestei primadone: Shi Pei Pu era de fapt un bărbat. Este atât de șocat încât va vrea să se sinucidă.
…La început multă lume a criticat M…Butterfly pentru că perpetuează stereotipurile bărbatului asiatic efeminat. De fapt, actorul asiatic, un bărbat, joacă doar în două acte din piesă îmbracat în rochie. Mi-ar plăcea să cred că piesa explică destul de clar despre ce înseamnă să fii barbat sau ce înseamnă sa fii femeie. Această frământare – ce este masculin și ce este feminin – are implicații mult mai profunde decât faptul că bărbatul îmbracă o rochie.
Prin alăturarea fanteziei și realului din piesă, mă întreb dacă e cu adevărat posibil să vedem adevărul, să vedem autenticul în legătură cu o cultură, cu cineva iubit sau chiar cu noi înșine. Oare vom fi mereu încarcerați înăuntrul subiectivismului nostru și forțați să înțelegem prin propriile noastre prejudecăți?…

D.H. Hwang

 

Extrase de presă

 

Mai interesant poate decât subiectul este modul rafinat de construcție a piesei, bazat de la început pe o paralelă cu vestita operă Madamme Butterfly și împărțită mai apoi în scurte scene, atent decupate, ce au loc între Gallimard (diplomatul) și Song Liling (amanta lui chineză) respectiv între acesta și soția sa, Helga. Totul se petrece la limita dintre vis și realitate, în rama mai largă a evocării pe care o face Gallimard aflat în spatele gratiilor după procesul care i-a dezvăluit minciuna în care trăise. […] Avem de-a face cu un teatru în teatru dar și cu teatrul văzut ca loc de judecată, ca prilej de salvare prin rememorare…Femeia perfectă este… un bărbat oriental.
- Adevărul Literar și Artistic