dureroasa şi adevărata tragedie a domnului Arden din Feversham, Autor englez anonim din secolul XVI, regia Dragoș Galgoțiu

Distribuția

Thomas Arden, gentilom din Feversham: Dan Bădărău
Alice, soția lui Arden: Cătălina Mustaţă
Mosbie: Marius Stănescu
Franklin, prietenul lui Arden: Mircea N. Creţu
Michael, servitorul lui Arden: Pavel Bartoş
Susan, sora lui Mosbie: Paula Niculiţă
Clarke , pictor: Marian Ghenea
Adam Fowle, hangiu: Sorin Tofan
Black Will, ucigaș: Constantin Cojocaru & Gabriel Pintilei
Shakebag, ucigaș: Mircea Constantinescu
Bradshaw, giuvaergiu: Laurenţiu Lazăr
Richard Reede: Ioan Batinaş
Lord Cheiny: Mugur Arvunescu
Greene: Constantin Rotaru
Actori ambulanți sub protecția lordului Cheiny: Virginia Rogin, Jeanine Stavarache, Rodica Mandache
Judecătoarea: Wanda Rotaru
Cavaleri: Dan Benga, Marius Manea, Cristian Iosif, Cristian Dan Nicolae
Oamenii Lordului Cheiny: Ion Iosif, Lixandru Șerban, Costel Neagu, Gheorghe Neagu, Dan Stanciu, Iordan Popa

Regia artistică: Dragoş Galgoţiu
Scenografia: Vittorio Holtier

Galerie foto

Data premierei: 14 martie 2003


Subiectul piesei este inspirat dintr-un fapt real, petrecut în Feversham, un orășel istoric din sudul Angliei (între Londra și Canterbury), în comitatul Kent și este redat cu destulă fidelitate.
Thomas Arden a devenit cunoscut pentru că a fost ucis de soția sa și iubitul ei în propria sa casa. Aceasta mai există și astăzi, lipită de zidul fostei abații Feversham. Crima a avut loc pe 15 februarie 1551 și a provocat senzație. Raphael Holinshed în “Chronicles of England, Scotland and Ireland” a dedicat istoriei 5 pagini și a înregistrat detaliile cu o considerabilă putere dramatică. O scurtă povestire a crimei și a pedepsei apare în “Stow’s Chronicle”, iar faptele sunt înregistrate în “Wardmote Book of Feversham”. Cei implicați au fost arestați, judecați și condamnați la moarte. Alice a fost arsă la Canterbury, Mosbie și sora lui au fost spânzurați la Smithsfield în Londra, Michael a fost spânzurat în lanțuri în Feversham. Toți complicii la crimă au sfârșit tragic.
Tragedia devine celebră și prin piesa publicată în 1592 (titlul complet–“Dureroasa și adevărata tragedie a domnului Arden din Feversham, Kent”). Deși trecuseră 40 de ani de la întâmplare, interesul popular pentru subiect era încă viu și larg răspândit. Autorul rămâne necunoscut, deși i-a fost atribuită și lui Shakespeare, Kyd, Marlowe, Green, Fr. Bacon.
Arden din Feversham marchează un punct de plecare în dramaturgia engleză, fiind prima tragedie domestică, inspirată din viața reală a oamenilor din clasele de mijloc și de jos. Poate fi vazută și ca prima comedie thriller, prin acțiunile grotesc-amuzante ale lui Black Will și Shakebag care contrabalansează pasiunea și complotul dintre Alice și Mosbie.

 

Extrase de presă

Arden din Feversham impresionează prin spectaculozitate regizorală, Dragoș Galgoțiu fiind cel care și-a asumat montarea piesei, mizând pe scenografia de tip renascentistă lui Vittorio Holtier și dăruirea actoricească a întregii distribuții… Cu binecunoscuta-i admirație pentru opera Marelui Will, Galgoțiu accentuează elementele vădit shakespeariene – patima generatoare de crimă, ceața groasă, visele rău prevestitoare – cu efect tulburător asupra spectatorului.
Cristina Iamandi - Gardianul