dureroasa şi adevărata tragedie a domnului Arden din Feversham, Autor englez anonim din secolul XVI, regia Dragoș Galgoțiu
Subiectul piesei este inspirat dintr-un fapt real, petrecut în Feversham, un orășel istoric din sudul Angliei (între Londra și Canterbury), în comitatul Kent și este redat cu destulă fidelitate.
Thomas Arden a devenit cunoscut pentru că a fost ucis de soția sa și iubitul ei în propria sa casa. Aceasta mai există și astăzi, lipită de zidul fostei abații Feversham. Crima a avut loc pe 15 februarie 1551 și a provocat senzație. Raphael Holinshed în “Chronicles of England, Scotland and Ireland” a dedicat istoriei 5 pagini și a înregistrat detaliile cu o considerabilă putere dramatică. O scurtă povestire a crimei și a pedepsei apare în “Stow’s Chronicle”, iar faptele sunt înregistrate în “Wardmote Book of Feversham”. Cei implicați au fost arestați, judecați și condamnați la moarte. Alice a fost arsă la Canterbury, Mosbie și sora lui au fost spânzurați la Smithsfield în Londra, Michael a fost spânzurat în lanțuri în Feversham. Toți complicii la crimă au sfârșit tragic.
Tragedia devine celebră și prin piesa publicată în 1592 (titlul complet–“Dureroasa și adevărata tragedie a domnului Arden din Feversham, Kent”). Deși trecuseră 40 de ani de la întâmplare, interesul popular pentru subiect era încă viu și larg răspândit. Autorul rămâne necunoscut, deși i-a fost atribuită și lui Shakespeare, Kyd, Marlowe, Green, Fr. Bacon.
Arden din Feversham marchează un punct de plecare în dramaturgia engleză, fiind prima tragedie domestică, inspirată din viața reală a oamenilor din clasele de mijloc și de jos. Poate fi vazută și ca prima comedie thriller, prin acțiunile grotesc-amuzante ale lui Black Will și Shakebag care contrabalansează pasiunea și complotul dintre Alice și Mosbie.