Teatrul Odeon prezintă

marţi, 25 februarie, ora 19.30, la Sala Majestic
în cadrul proiectului FABULAMUNDI. PLAYWRITING EUROPE
Spectacolul lectură

UMBRE

de Marilia SAMPER
traducerea Florin GALIŞ şi Iunia MIRCESCU
regia Vlad CRISTACHE
cu: Sabrina IAŞCHEVICI, Oana ŞTEFĂNESCU, Ionel MIHĂILESCU, Marian GHENEA, Ionuţ VIŞAN, Mihai DINVALE, Rodica MANDACHE, Gabriel PINTILEI, Marius STĂNESCU

Spectacolul are loc în prezenţa autoarei şi este urmat de discuţii cu publicul.

INTRAREA ESTE LIBERĂ

Miercuri, 26 februarie, între orele 13.00 - 15.00, Marilia Samper va susţine un workshop de scriere dramatică la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti.
Evenimentul are loc cu sprijinul Asociaţiei PAV din Roma (Italia), Off limits (Madrid, Spania), Institutul Cervantes Bucureşti şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică
Trei familii marcate de pierdere: un cuplu căsătorit care se destramă după dispariția fiicei lor adolescente, un tată și un fiu aflați în imposibilitatea de a comunica din cauza lipsei mamei, un cuplu în vârstă a cărui fericire este amenințată de gândul de a se pierde unul pe celălalt.
Devastați de durere, suferință, și de incertitudine, se confruntă cât pot de bine cu tragediile lor individuale, dar puțin câte puțin viața lor se va intersecta până când se vor contopi în aceeași poveste: aceea a Albei, pierdută în desișul pădurii și propria ei călătorie prin groază și salvare.

“Sunt interesată de natura umană și de ceea ce motivează oamenii să acționeze, uneori în moduri ciudate în anumite situații. În scrierile mele am încercat să explorez acele laturi întunecate ale individului, să cercetez amănunțit temerile, obsesiile, dorințele, mereu într-un context recognoscibil, cu care spectatorul să se poată identifica, dar lăsând spațiu pentru imaginație și poetic. Scriitura mea este viscerală, pentru că îmi place să vorbesc despre ceea ce doare: despre răni, despre singurătate, despre moarte, despre violență, pentru că acestea sunt temerile mele și, de asemenea, temerile tuturor.”

Marilia Samper

Marilia Samper s-a născut în Sao Paolo, Brazilia, în 1974, din mamă braziliancă și tată spaniol. După ce a locuit în mai multe țări, s-a stabilit definitiv în Spania la vârsta de doisprezece ani. Şi-a petrecut întreaga adolescență în Andaluzia și tot aici a intrat în contact cu lumea teatrului. A studiat actoria la Institutul de Teatru din Sevilla și a colaborat cu diverse companii de teatru din Sevilla, cum ar fi Viento Sur Teator, La Matrona, precum și Centrul de Teatru Andaluz. Începe să scrie aproape din întâmplare. Cu primele ei piese premiate şi publicate, în 2001, vine la Barcelona, unde obține o diplomă în regie și arte teatrale de la Institutul de Teatru. De atunci își consolidează cariera de autor și regizor, cu texte montate pe cele mai importante scene din Barcelona.

Piese de teatru, toate publicate şi montate: Pequeños Monstruos (Mici Monștri), 2013, Udol, 2012, Sombras (L'ombra al meu costat)(Umbre. Umbra de lângă mine), 2012, Dos punkis y un vespino (Doi punk-işti şi un vespino), 2010, pentru care a primit Premiul Institutului de teatru din Barcelona pentru cel mai bun text de spectacol, Plăcere şi durere, 2009, Un verdadero cowboy (Un cowboy adevărat), 2006, pentru care a primit Premiul literar Juan de Timoneda decernat la Ciutat de Valencia şi Premiul literar Carlos Carvalho din Porto Alegre (Brazilia). În 2004, împreună cu alţi autori scrie La orilla perra del mundo. În 2002 scrie Meniul zilei, iar în 2001 piesa 405, pentru ambele texte fiind nominalizată la Premiul Miguel Romero Esteo pentru tineri autori andalazi şi la Premiul Naţional Marqués de Bradomin pentru tineri dramaturgi.

FABULAMUNDI. PLAYWRITING EUROPE este un proiect câştigător al programului Cultura 2007-2013 şi urmăreşte promovarea dramaturgiei contemporane, a traducătorilor, autorilor dramatici şi a textelor acestora, cu sprijinul unor instituţii teatrale din Italia, Franţa, Spania, Germania şi România. A fost iniţiat de Asociaţia PAV din Roma, iar coorganizatori sunt Off Limits (Madrid, Spania) şi Teatrul Naţional din Târgu Mureş. Ediţia din acest an propune traduceri şi lecturi de piese pe tema “Oportunitate periculoasă” şi de asemenea ateliere de scriere dramatică susţinute de dramaturgii invitaţi.

La Teatrul Odeon, această ediţie a proiectului a debutat pe 12 noiembrie 2013 cu piesa Revanşa de Michele Santeramo (Italia) şi va continua cu autori dramatici din Germania şi Franţa.

Vă aşteptăm cu drag!