Zilele Culturii Japoneze
(28 mai – 2 iunie 2012)

Teatrul Odeon are plăcerea să anunţe continuarea programului internaţional odeon.art. După ediţii dedicate culturii maghiare, ceheşti, olandeze, poloneze şi israeliene, anul acesta vă propunem o incursiune în Japonia.

odeon. art 6 - Zilele Culturii Japoneze se desfăşoară în perioada 28 mai – 2 iunie 2012.

Ediţia din acest an este organizată de Teatrul Odeon, Siglo Co.Ltd, Japonia şi Asociaţia Rădăcini Culturale (ARC) în parteneriat cu Ambasada Japoniei, Centrul de Studii Româno-Japoneze (CSRJ), Camera de Comerţ şi Industrie România - Japonia (CCIRJ) şi Haramichi-Ro. Reuneşte artişti niponi veniţi din Japonia, dar şi care profesează dincolo de graniţele Ţării Soarelui Răsare, cât şi specialişti şi iubitori autohtoni ai culturii japoneze.

Evenimentul va avea în deschidere la Sala Majestic o seară cu intrare liberă pe 28 mai, începând cu ora 19:00, în care publicul va putea admira o expoziţie de fotografie şi o prelegere despre dansurile sacre kagura în prezentarea doamnei profesor doctor Angela Hondru, urmate de o demonstraţie de ikebana a doamnei Sanda Lazur, specialistă a şcolii Sogetsu şi de spectacolul de pian şi dans intitulat WA (Armonie), cu Kanako Horikawa, Yuko Hashimoto şi Nanako Horikawa, ce profesează la Paris şi New York.

Ziua de 29 mai, continuă seria manifestărilor cu vernisajul cu intrare liberă al expoziţiei de fotografie, foto-haiku, caligrafie, kimono, origami şi obiecte japoneze – Yokoso Japan (Bun venit în Japonia) în Galeria Odeon Studio, de la ora 17:00, expoziţie realizată prin colaborarea ARC, CSRJ, Haramichi-Ro şi a unor artişti individuali (Soyo Kudo, Liviu Ailincăi, Ioana Dinescu, Andreea Georgescu, Alexandra Radu, Xantya Turku, Camelia Başta şi Andrei Costică), eveniment susţinut de CCIRJ (preşedinte Mihai Prundariu). De la ora 17:30 Sala Studiova găzdui o demonstraţie de ikebana cu intrare liberă, susţinută de maestrul Tenkei Nomura sosit de la Paris, cu sprijinul logistic şi financiar al Ambasadei Japoniei la Bucureşti.

Seara de 29 mai va continua cu un spectacol de teatru japonez la Sala Majestic, de la ora 19:00 (preţ bilete: 21,20 lei şi 12,72 lei), spectacol ce cuprinde două piese: Crapul şi Staţia de Autobuz al Companiei de Teatru 1980 din Tokio.

Ziua de 30 mai, aduce din nou în atenţie de la ora 19:00 la Sala Majestic, dansul nipon prin spectacolul Culori al Companiei Drastic Dans 0 de la Tokio (preţ bilete: 21,20 lei şi 12,72 lei).

Seara zilei de 31 mai, vă propune Dojo-ji, un spectacol inedit prin tehnica neconvenţională a mimei în repovestirea pieselor clasice realizat şi interpretat de Makoto Inoue din Praga la Sala Majestic, începând cu ora 19:00, moment urmat de o paradă de kimonouri realizată de ARC pe fondul recitalului de tobe Taiko pregătit de CSRJ (preţ bilete: 21,20 lei şi 12,72 lei).

Pe 1 iunie, la Sala Studio, cu intrare liberă, de la ora 19:30, actorii teatrului Odeon vă aşteaptă la un spectacol lectură după piesa lui Monzaemon Chikamatsu – Mesagerul iadului, regia Vlad Cristache, urmat de o conferinţă despre teatrul japonez susţinută de criticul de teatru Akihiko Senda şi moderată de Camelia Başta, profesor de limbă şi cultură japoneză.

Zilele culturii japoneze se vor încheia pe 2 iunie, la Sala Studio cu o seară de ceremonia ceaiului pregătită de CSRJ prin domnul Andrei Costică, reprezentant Urasenke şi un scurt moment de dans tradiţional japonez susţinut de ARC, o seară cu intrare liberă de la ora 19:30.

Teatrul Odeon şi ARC vă invită, de asemenea, să participaţi şi la atelierele de cultură japoneză ce se vor desfăşura de pe 30 mai pe 2 iunieîn Galeria Odeon Studio, între orele 16:30 şi 18:00, în spaţiul expoziţiei Yokoso Japan.