(2 decembrie 2010)

Filmul pe scenă | Filmul pe scenă - 2 | Filmul pe scenă - 3


Pe 2 decembrie 2010 Teatrul Odeon lansează un nou program - Filmul pe scenă, coordonat de Andreea Vălean.

Structurat pe trei module, programul dă posibilitatea regizorilor de film să repete şi să-şi prezinte munca unui public dornic să cunoască laboratorul unui film.

Primul modul este dedicat regizorilor şi scenariştilor consacrați, primul invitat fiind Răzvan Rădulescu.

Al doilea modul este dedicat regizorilor şi scenariştilor debutanți care vor lucra pe scenarii de scurt metraj, iar în al treilea modul Andreea Vălean va analiza şi deconstrui procesul de casting atât pentru film (televiziune) cât şi pentru teatru (dans).

Joi, 2 decembrie, de la ora 20.30, la Sala Studio are loc primul spectacol din cadrul acestui program. Un spectacol-prezentare a modului de lucru dintre scenarist și regizor (Răzvan Rădulescu), operator (Adrian Bulboacă), monteur (Dana Bunescu) şi 8 tineri actori, selecționati în urma unui casting (Alina Berzunțeanu, Diana Croitoru, Irina Drăgănescu, Oana Rusu, Virgil Aioanei, Andrei Fântână, Andrei Huțuleac, Andrei Necula).

Programul serii este coordonat de scenaristul şi regizorul Răzvan Rădulescu și este compus din trei părți: lectura unui fragment din scenariul la care acesta lucrează momentan, care se filmează. După pauză, timp în care se realizează un scurt montaj, se proiectează pe ecran rezultatul acestei filmări. Seara se încheie cu discuții cu publicul.

Andreea Vălean este regizor de teatru, dramaturg, scenarist, producător de film şi membru fondator dramAcum. A scris piese de teatru care au fost jucate în România şi în străinătate: “Eu când vreau să fluier, fluier” a fost tradusă în engleză, germană, poloneză, maghiară şi suedeză, iar textul "Unde se duce fumul" a fost jucat la teatrul Royal Court din Londra.
Andreea Vălean a scris scenariile filmelor “17 minute întârziere” (scurt metraj în regia lui Cătălin Mitulescu, 2001), “Gerone” (scurt metraj în regia lui Cătălin Mitulescu, 2002), “Trafic” (scurt metraj în regia lui Cătălin Mitulescu, film distins cu Palm d’Or la Cannes Film Festival în 2004), “Ryna” (a făcut adaptarea scenariului şi dialogurile, 2004), “Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (film de lung metraj în regia lui Cătălin Mitulescu, film inclus în Selecția Oficială la Cannes în 2006). Filmul “Eu când vreau să fluier, fluier” (regia Florin Şerban, 2010) bazat pe textul piesei de teatru a fost distins cu Silver Bear la Berlin Film Festival.

Răzvan Rădulescu a studiat literatura (Facultatea de litere) și regia de operă (Academia de Muzică) în București. A scris două romane și a lucrat ca art director pentru o serie de reviste. În 1999 a început să scrie scenarii pentru filme, ca premiatele “Marfa și banii” (regia: Cristi Puiu), “Niki și Flo” (regia: Lucian Pintilie), “Hârtia va fi albastră” (regia: Radu Muntean) și renumitul “Moartea domnului Lăzărescu” (regia: Cristi Puiu). A fost, de asemenea, consultant de scenariu pentru filmul lui Cristian Mungiu “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” şi coscenarist la filmul „Marți, dupa Crăciun”, regia Radu Muntean. În 2009 Răzvan Rădulescu a coregizat filmul „Felicia, înainte de toate” împreună cu Melissa de Raaf.