"Fabulamundi Workbook: Dramaturgia contemporană și Traducerile de teatru în Europa. Un raport privind sistemele, convențiile și percepțiile actuale"

de Margherita Laera, Universitatea din Kent, publicat în Critical Stages/Scènes Critiques 22 (28 decembrie 2020)

http://www.critical-stages.org/22/fabulamundi-workbook/

Acest studiu a fost finanțat de Europa Creativă și comandat de rețeaua Fabulamundi (www.fabulamundi.eu), cu parteneri din Austria, Germania, Franța, Italia, Cehia, Spania, Polonia, România și Marea Britanie.

Acest raport își propune să ajute practicienii și profesioniștii din domeniu să navigheze și să compare convențiile, sistemele, instituțiile și percepțiile care reglementează domeniul dramaturgiei contemporane în aceste contexte naționale diferite. Raportul include opiniile a zeci de experți din fiecare țară și este rezultatul unei colaborări internaționale susținute.

Cartografiind diferite ecologii, structuri și tradiții naționale care permit producerea și mobilitatea pieselor de teatru prin utilizarea chestionarelor și a interviurilor unu-la-unu cu părțile cheie interesate în fiecare context, raportul prezintă date colectate, calitative și cantitative, cu privire la modul în care fiecare cultură teatrală susține dramaturgii în viață, modul în care își organizează sistemul de educație, ce convenții determină producția și traducerea pieselor contemporane și ce percepții au deținătorii, producătorii de teatru și alți operatori culturali despre sistemul teatral în care ei lucrează. Bazându-se pe rețeaua existentă de parteneri, locații, dramaturgi, traducători, regizori și interpreți care lucrează cu rețeaua Fabulamundi, studiul evaluează și compară practicile culturale și obiceiurile instituționale din domeniu și se încheie cu o listă cu cele mai bune practici pentru un domeniu durabil.